Welness Soesterberg (Sauna) en de gemeente Soest

0
1787
Thermen Soesterberg

Om het verplaatsen van de Sauna vanaf de oude plek bij het ecoduct naar z’n huidige plek mogelijk te maken wordt een eerder afgesloten koopovereenkomst voor € 3 miljoen voor de grond van de nieuwe sauna eind 2014 vervangen door een erfpachtconstructie met dezelfde waarde.
De bank wil deze 3 miljoen niet mee-financieren. De grond blijft eigendom van de gemeente, de opbrengsten uit de erfpacht zijn voor de provincie. (In het kader van de samenwerking Hart van de Heuvelrug).
Als na iets meer dan een jaar de sauna failliet gaat, biedt de gemeente de eerste kandidaat-doorstarter een voortzetting van de erfpacht aan, tegen dezelfde voorwaarden. Dit wordt direct aan de raad gemeld.
Later blijkt dat de oorspronkelijke eigenaren van de oude sauna een beter bod uitbrengen en de curator gunt hen de doorstart.
Het college gaat met deze partij in gesprek en meldt dat ook aan hen voortzetting van de erfpacht te hebben aangeboden, tegen opnieuw de zelfde voorwaarden.
Door LAS gevraagd of hierbij ook de intussen niet betaalde termijnen (inmiddels zo’n € 160.000) zullen worden betaald, blijft het college het antwoord schuldig. Dit is een wettelijk vastgelegde verplichting, die ook nog eens in het oude contract was opgenomen.
Nieuw overleg leidt tot de oplossing: de nieuwe eigenaren erkennen de verplichting tot betaling van die achterstand maar krijgen dat direct gecompenseerd.
Het oude contract spreekt van rentebetaling per jaar, vooraf.
Het nieuwe contract vraagt betaling per kwartaal. En de bonus: Als er per kwartaal vooraf betaald wordt, verleent de gemeente 25% korting!  En, als de achterstallige termijnen ook direct betaald worden mag ook hier die 25% korting van worden afgetrokken.
Over de gehele looptijd geeft de gemeente zo’n € 1.000.000 weg!
De gemeenteraad kan hier alles van vinden, maar dit cadeau komt ten laste van de provincie. De provincie kan hier nog meer van vinden, maar zij wijzen naar Soest.
Naar de mening van LAS een voorbeeld van bestuurlijk geschutter, waarop geen democratische controle mogelijk lijkt.

Zeker een dossier waar wij een onderzoek van de rekenkamer voor zullen vragen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER